Auteursrechten

print

Vrij hergebruik

Gelukkig is er materiaal op internet dat je vrij mag gebruiken. Ook dan is een bronvermelding altijd verplicht. Een aantal algemene tips:

Algemeen

Wikipedia
Teksten op Wikipedia zijn vrijgegeven voor (her)gebruik.

Xplora databanken
Het gebruik voor het maken van studiemateriaal is toegestaan. Xplora heeft immers voor de inhoud een licentie afgesloten.

Content waar geen auteursrecht op rust
Boeken van auteurs die langer dan zeventig jaar overleden zijn behoren tot het publieke domein en zijn vrij van auteursrechten.
Hetzelfde geldt voor alle wetten, kamerstukken en rechterlijke uitspraken. Maar commentaar is wel beschermd.

Afbeeldingen

Britannica ImageQuest
Databank met miljoenen afbeeldingen voor gebruik in onderwijsmaterialen

Free stock photos and images
Een overzicht van vijf populaire gratis sites.

Photo Pin
Photo Pin is een zoekmachine voor de enorme hoeveelheid beeldmateriaal op Flickr. Photo Pin geeft bij elke foto ook een naamsvermelding die je direct als verwijzing kunt plakken in je site.

Creative Commons Search
Veel materiaal wordt gepubliceerd onder een licentie van Creative Commons (CC). Deze pagina geeft een handig overzicht.

Logo's, bijvoorbeeld van merken of organisaties, zijn in de regel rechtenvrij en mogen in context gebruikt worden. Het maakt niet uit of die context posititief of negatief is.

Ook in Google kun je zoeken naar rechtenvrije afbeeldingen. Deze handleiding legt uit hoe je dit doet. 

Video's embedden

Voor wat betreft filmpjes van sites zoals TED Talks, YouTube, Video Arts en Vimeo is het vaak mogelijk om deze te 'embedden' in de HTML-opmaakcode van je site. Een kwestie van een code knippen en plakken. Daarmee wordt de video direct afspeelbaar (gestreamd) in je eigen site.

Embedden in Blackboard is beveiligings-technisch niet mogelijk.

dotSUB
Dit is gereedschap en een YouTube-achtig distributiekanaal tegelijk. Op dotSUB kun je je film ondertitelen en deze verder ter beschikking stellen aan de internetgemeenschap. Van veel handige YouTube-filmpjes zijn hier dan ook vertalingen te vinden.

Gratis muziek

Op Freesound.org zijn gratis te gebruiken tunes en geluidsfragmenten te vinden. Of naamsvermelding nodig is hangt af van de CC-licentie.

Laatst bijgewerkt op 9 mei 2017.